Zdrowe masło z migdałów

Migdały są nam dobrze znane już od wielu lat i zaliczamy je do bakalii. Przeważnie wykorzystuje się je jako dodatek do różnych dań czy deserów, ale obecnie na rynku można je znaleźć pod różnymi postaciami, jak chociażby w marcepanie.

Ile kosztuje słoik masła migdałowego?

masło migdałowe ze sklepuNie każdy lubi chrupać orzechy, bo może mieć słabe zęby lub też nie lubi mieć ich kawałków w przestrzeniach między zębowych. Rozwiązaniem tego mogą być kremy orzechowe, które zawierają je w formie zmielonej na gładką masę. W taki sposób można spożywać także daktyle czy migdały, które stanowią gotowy do użycia produkt. Oczywiście można też samodzielne w domu przygotować takie masło, gdyż nie wymaga to niczego więcej jak migdałów i blendera. Jednakże jest to czasochłonne zadanie, ponieważ trzeba wielokrotnie z przerwami miksować zawartość, aby migdały zamieniły się w kremową masę. Co prawda masło migdałowe ze sklepu też może mieć wysoką jakość, ale nie zawsze tak jest. Najlepiej jest czytać etykiety na słoiczkach, ponieważ znajduje się na nich informacja na temat użytych składników. Im jest im mniej, tym lepiej, ponieważ naturalne masło migdałowe zawiera jedynie migdały. Niektórzy producenci dodają do masła cukier lub sól, aby podnieść walory smakowe, ale w rzeczywistości jest to niekorzystne, gdyż szkodzi naszemu zdrowiu. Wybierając sklepy ze zdrową żywnością, na pewno kupimy w nich wysokiej jakości masła, bez zbędnych dodatków. Jeżeli chodzi o cenę, to za słoik o pojemności dwieście pięćdziesiąt mililitrów trzeba zapłacić około 45 zł.

Poza masłem migdałowych, możemy znaleźć w sprzedaży także masła z orzechów laskowych, włoskich, nerkowca czy arachidowych. Ich ceny są nieco zróżnicowane, gdyż zależą od ceny orzechów. Najtańsze są masła z orzeszków ziemnych.