Zwykle w sklepie, chcąc kupić kakao, podchodzimy do półki i bierzemy opakowanie. Nikt raczej nie zastanawia się nad tym, czy kakao jest zmielone, czy opakowanie zawiera inną konsystencję. Ale przecież można zakupić całe ziarna kakaowca i samemu je zmielić. Niektórzy nawet lubią je gryźć, jak np. orzeszki.

Jak mielić ziarna kakaowca?

mielenie kakaoNa pewno potrzebny jest odpowiedni młynek. Kakaowiec ma podobne ziarna jak kawa, ale większe. Zwykle jest on sprzedawany już w stanie mielonym, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby poszukać po sklepach i zakupić całe ziarna. Można wtedy samemu je zmielić i być pewnym, że nasze mielone kakao jest właśnie takie, jakie chcieliśmy. Jednak nie każdy preferuje takie zachowania, ponieważ mielenie kakao niejednokrotnie może wydawać się pracą trudną. Przyzwyczailiśmy się do mielenia kawy (choć dziś już rzadko kto kupuje kawę w ziarnach). Jednak mielić kakao może tylko ten, kto posiada odpowiedni młynek. Jeśli nie chcemy kłopotów z mieleniem, warto zastanowić się i zakupić kakao mielone. Istnieją różne rodzaje (gatunki) kakao. Także ich proces mielenia może być różny. Niektóre zawierają więcej tłuszczu, przez co – podczas przygotowania – wsypuje się je do gorącego mleka, po czym należy miksturę zmiksować, właśnie ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Mieszanie łyżeczką może nie wystarczyć. Najlepsze są kakaowce uprawiane w ekologicznych gospodarstwach. Najczęściej są to plantacje położone w Peru, lub Ekwadorze. Kakao stamtąd jest naprawdę doskonałe.

Cena mielonego kakao także różni się między sobą. Wszystko jest uzależnione od rodzaju gatunków, produkcji, upraw. Niemniej, kakao zawsze było niezwykle zdrowe. Wielu ludzi lubi ten specyfik, łączy go z mlekiem, czy dodaje do koktajli. Można także pić kakao z przegotowaną wodą.