Wytrzymała folia a wyniki produkcyjne

 

Każdy rolnik co roku latem ma bardzo dużo różnego rodzaju wydatków związanych z hodowlą zwierząt oraz uprawą roli. Często koszty te są dość wysokie, jednak warto jest zainwestować, aby zaowocowało to w przyszłości. Bez wcześniejszego wkładu własnego nie będzie odpowiednich wyników w czasie późniejszym, taka jest naturalna kolej rzeczy.

Dobra folia to wytrzymała folia

wytrzymała folia kiszonkarskaJednym z takich wydatków jest wytrzymała folia kiszonkarska. Znaczna część hodowców bydła przyznaje, że rokrocznie wydaje na nią dość wysoką kwotę, jednocześnie twierdząc, że bez niej bardzo ciężko byłoby im utrzymać odpowiednią mleczność krów oraz przyrosty wagowe buhajów. Cecha taka jak wytrzymałość jest jedną z najbardziej pożądanych cech folii. Owszem, przez to jej cena jest wyższa, natomiast stanowi gwarancję wytworzenia dobrej jakościowo sianokiszonki. Zła jej jakość jest zjawiskiem wysoce niekorzystnym i stanowi podstawową jej wadę. Co więcej, taka kiszonka jest bardzo niechętnie zjadana przez zwierzęta. Natomiast już zjedzona, negatywnie wpływa na stan zdrowia. Dobra wytrzymałość gwarantuje brak zbędnego dostępu powietrza atmosferycznego, które bardzo źle wpływa na procesy fermentacyjne materiału roślinnego. W gospodarstwie rolnym nietrudno o wszelkiego rodzaju uszkodzenia, a więc cecha ta jest bardzo ważna przy produkcji takiej właśnie folii. Inne jej cechy w porównaniu do wytrzymałości zdecydowanie schodzą na dalszy plan, są o wiele mniej ważne i mniej pożądane przez konsumentów. W związku z tym, przed wypuszczeniem jej na rynek  przechodzi ona szereg różnorodnych testów, aby zagwarantować najwyższą jej jakość oraz zadowolenie klienta.

Nie może ona posiadać żadnych wad ani jakichkolwiek odchyleń. Jest to całkowicie niedopuszczalne i mogłoby w efekcie spowodować bardzo duże straty. Ryzyko jest zbyt duże aby do takiej sytuacji dopuścić.