Zarówno branża gastronomiczna, jak i szeroko pojęta branża spożywcza, przede wszystkim kojarzą się nam z wysokimi wymaganiami dotyczącymi zachowania odpowiednio wysokich standardów higieny pracy. Pracownicy zajmują się bowiem żywnością, którą w niezwykle łatwy sposób można skazić, a która docelowo trafia do tysięcy, a często nawet milionów, osób.

Czepek nie tylko gastronomiczny

czepek gastronomicznyWykorzystywanie w pracy czepka ochronnego, przede wszystkim kojarzy się nam z branżą gastronomiczną. Tutaj czepek gastronomiczny przede wszystkim noszą kucharze przygotowujący zamówione przez nas dania w restauracji. Dzięki temu przygotowywany posiłek chroniony jest przed niespodziankami, których żadne z nas nie chciałoby znaleźć na talerzu. Czepek gastronomiczny, czepek ochronny wykorzystywany jest również na liniach produkcyjnych firm zajmujących się produktami spożywczymi. Ich zastosowanie z grubsza cechuje się dokładnie tymi samymi przesłankami, co w gastronomii. Z czego jednak wykonywane są czepki gastronomiczne? Najczęściej z materiału nazywanego elanobawełną, dzięki czemu czepek gastronomiczny nie tylko zapewnia higienę pracy kucharza, ale również dba o to, by kucharz nie czuł dyskomfortu termicznego. Jednocześnie materiał tego typu umożliwia pranie w wysokich temperaturach, co również przekłada się na możliwość zachowania wszelkich standardów higienicznych. W przypadku czepków nie musimy martwić się rozmiarem, który jest uniwersalny.

Producenci odzieży gastronomicznej, w tym również czepków gastronomicznych, umożliwiają zakup tego elementu odzieży w różnych kolorach. Dzięki temu mamy możliwość wprowadzenia w naszej restauracyjnej kuchni podziału, który będzie jasny i widoczny na pierwszy rzut oka dla każdego pracownika, co ułatwi komunikację i pracę w kuchni.