W zdrowej diecie powinno być miejsce na nabiał, mięso, tłuszcze, warzywa z owocami i przekąski. Warto się skupić na ostatniej pozycji, ponieważ to ona często jest powodem nadmiernego przybierania na wadze, bo zwyczajnie jest niezdrowa.
Ile orzechów można jeść dziennie?
Do zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu, konieczne jest dostarczenie mu zróżnicowanych produktów spożywczych. Jednak wszystkie muszą pochodzić z kategorii zdrowych i nieprzetworzonych. Niektórzy ludzie na śniadanie, obiad i kolacje, spożywają zbilansowane produkty, które dostarczają organizmowi wszystkich składników odżywczych, mineralnych i witamin, ale jako przekąskę stosują słodycze. To bardzo zły nawyk, zwłaszcza jeżeli jeszcze często uskuteczniany. Znacznie lepiej sięgnąć po owoce lub orzechy nerkowca w atrakcyjnej cenie kupimy w większości sklepów ze zdrową i ekologiczną żywnością. Mają one delikatny i słodki smak, przez co z powodzeniem mogą zaspokoić ochotę na coś słodkiego. Zawierają sporo kalorii, ale też przez to są pożywne. W stu gramach orzechów nerkowca znajduje się ponad sześćset kalorii, zatem trzeba uważać z ich ilością. Jednak są one bardzo syte, zatem po niewielkiej ich ilości czujemy się najedzeni. Doskonale się sprawdzą jako dodatek do drugiego śniadania, samodzielna przekąska lub można z nich zrobić domowe masło orzechowe, które doskonale pasuje do naleśników, placuszków czy wszelkich wypieków. Są bardzo popularne, ponieważ ich smak odpowiada większości osób. Z czystym sumieniem można je dawać dzieciom.
Przeważnie dzienna dawka wszystkich rodzajów orzechów to około jednej garści, z uwagi na ich kaloryczność. Jednak nawet jedząc ich mniej, ale codziennie, jesteśmy w stanie znacząco polepszyć swój stan organizmu, poprawić odporność i uskutecznić pracę mózgu.