Produkty zawierające bezbarwny glikol propylenowy

Istnieją na tym świecie związki chemiczne, które mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Z czego to wynika i dlaczego tak się dzieje? Skoro jedni uważają, że dany związek jest przyjazny dla organizmu, to co w nim przeszkadza tym drugim? Warto posiadać wiedzę na temat niektórych substancji, aby opowiedzieć się za którąś ze stron.

Właściwości bezbarwnego glikolu propylenowego

bezbarwny glikol propylenowyJednym z bardziej kontrowersyjnych związków chemicznych jest ten, który pochodzi z grupy dioli. Najczęściej nie będziemy mogli znaleźć go w kosmetykach naturalnych, natomiast z pewnością zauważymy jego obecność z produktach drogeryjnych i aptecznych, a nawet w spożywczych. Ten tajemniczy związek to bezbarwny glikol propylenowy. Jest to substancja o lekko słodkawym smaku. Posiada właściwości higroskopijne co oznacza, że pochłania wilgoć. Nie jest także uznawany za substancję toksyczną i nie odkłada się w organizmie. W przemyśle spożywczym stosowany jest najczęściej jako emulgator i konserwant. Bardzo często jest używany jako składnik barwników i aromatów. Czytając etykietę znajdziemy go pod symbolem E1520. Glikol propylenowy ma także właściwości nawilżające, dlatego często jest składnikiem kremów i balsamów. Znajduje się również we wszystkich pastach do zębów i nie tylko wzmacnia ich działanie, ale zdecydowanie przedłuża trwałość. Dlaczego zatem uważany jest przez część osób za substancję kontrowersyjną? Być może dlatego, że glikol jest stosowany również jako składnik płynów hamulcowych i chłodzących. Nigdy jednak nie odnotowano żadnych sytuacji zatrucia tym związkiem chemicznym. Nie można go również przedawkować podczas spożywania posiłku, ponieważ trzeba by zjeść go ponad kilogram lub więcej. Jest to z pewnością niemożliwe.

Jeśli będziecie się zastanawiać, czy wybrać produkt z glikolem propylenowym, możecie mieć pewność, że na pewno nie zaszkodzi. Nie odnotowano również przypadków wystąpienia alergii na ten właśnie związek. Niektóre produkty po prostu wymagają jego obecności, aby przedłużyć nieco swoją świeżość.