Innowacyjne skubarki do drobiu stanowią niezbędne wyposażenie ferm z dużą ilością ptactwa. Są to urządzenia, które skutecznie przyspieszają pracę, a także znacznie ją usprawniają. Warto zainteresować się maszynami, które są oparte na taśmowo-pasowej konstrukcji. Są one znacznie łatwiejsze w konserwacji i mniej awaryjne niż te, których budowa nie pomija kół zębatych oraz innych, dodatkowych elementów.

Kauczukowe palce do skubania drobiu

kauczukowe palce do skubarkiKażda nowoczesna skubarka jest wyposażona w wymienne palce, które ułatwiają pracę. Wysokiej jakości kauczukowe palce do skubarki są wykonane z naturalnego materiału. Na około 2/3 palca umieszczone są grube, delikatnie zaokrąglone prążki. Produkt jest wytrzymały, a jednocześnie twardość gumy, z której powstaje jest tak dobrana, aby nie niszczyć skóry tuszek, nie powodować otarć oraz nie łamać kości. Palce skutecznie ułatwiają odpierzanie nawet trudno dostępnych miejsc, np. kupra lub skrzydeł. Palce z naturalnego kauczuku są bezpieczne i mogą mieć bezpośredni kontakt z żywnością. Należy jednak pamiętać, że kauczuk nie lubi być wystawiany na długie działanie promieni słonecznych oraz niskich temperatur. Przechowywanie palcy w nieodpowiednich warunkach sprawi, że spadną ich właściwości odpierzające oraz szybciej ulegną zniszczeniu. Nowoczesne skubarki w zależności od rodzaju używanych palcy ułatwiają odpierzanie kur, kaczek, gęsi, indyków a także bażantów, przepiórek i kuropatw.

Skubarki z odpowiednio dobranymi palcami kauczukowymi sprawiają, że praca na fermie przebiega znacznie szybciej, jest też dużo bardziej ekonomiczna niż w przypadku braku funkcjonalnych urządzeń. Sprawne odpierzanie znacząco wpływa na ergonomię pracy oraz zyski gospodarstwa. Koszt skubarki wynosi od 1500 do około 2500 zł, natomiast pojedynczy palec kosztuje ok. 3 zł.