Kantalupa ? deser w hotelu, kuracja w spa

Kantalupa, to owoc, który zna każdy z nas, jednak pod inną nazwą. Cóż to takiego? Wiele z nas nie słyszało nigdy takiej nazwy i pewnie nawet nie wie, co to jest. Nic dziwnego, gdyż pojawia się ona w hotelowych restauracjach najczęściej pod inną nazwą. Okazuje się, że kantalupa, to melon, którego nazwa pochodzi od miejscowości o tej samej nazwie, znajdującej się na granicy francusko – włoskiej. Jak wygląda?

Dlaczego kantalupa nie znajduje się w stałym menu hotelowej restauracji?

Na zewnątrz skórka melona jest złota, z odcieniami zieleni, kształtem przypominają kulę albo elipsę. Na powierzchni skórka jest chropowata. Kiedy przekroimy owoc, naszym oczom ukazuje się pomarańczowy lub zielony słodki miąższ, którego zapach rozchodzi się po całym pomieszczeniu. Najlepsze owoce, to takie, których waga waha się między 0,5, a 1,5 kg. Pamiętajmy, że kantalupa jest owocem nietrwałym, dlatego nie możemy jej zbyt długo przechowywać, a najlepiej, jeśli wykorzystamy ją od razu po zakupie. Dlatego też często w spa jest wykorzystywany do wielu zabiegów, ponieważ ma wiele składników odżywczych, które doskonale przyjmuje nasza skóra. Kosmetyczki w spa wiedzą, jak doskonale go wykorzystać. Zanim zaczniemy delektować się smakiem tej odmiany melona, musimy go najpierw schłodzić. Doskonale o tym wiedzą kucharze w hotelu, w którym odbędzie się nasze wesele.

hotelMelon doskonale nadaje się jako przekąska bądź składnik sałatki, która zostanie podana jako przystawka na weselu. Każdy hotel prześciga się w menu, którego jednym z głównych składników jest melon. Kiedy go przetniemy wzdłuż, łyżką musimy pobyć się pestek znajdujących się w środku, następnie przecinamy go jeszcze raz, żeby powstały ćwiartki. Wtedy owoc gotowy jest do jedzenia. Właśnie w ten sposób serwowany jest w hotelu, gdy udamy się do restauracji. Możemy również pokroić go w kostki i podać go z innymi składnikami. O dziwo bardzo dobrze smakuje z szynką parmeńską, drobiem, czy krabami. Jest również wyśmienitym dodatkiem do sałatek.

Jeśli kantalupę chcemy zjeść na deser, wówczas możemy go zjeść samego, albo z lodami, gęstym jogurtem, czy zrobić z niego sorbet, do którego poza kantalupą dodajemy banany, likier miętowy, sok z cytryny oraz skórkę cytrynową i cynamon. Jest to przepyszny deser.