Charakterystyka lad chłodniczych

Wiedza od praktycznej strony

Charakterystyka lad chłodniczych

Lipiec 16, 2018 Sklepy i zakupy 0

Przechowywanie produktów spożywczych nie jest łatwe, szczególnie tych o małej trwałości. Sucharki, czipsy, zupki chińskie czy sosy mogą spokojnie stać na półce wiele miesięcy. Jednak takie produkty jak jogurty, sery, szynki, czy ciasta już po kilku dniach lub tygodniach nie będą nadawały się do spożycia.

Lada chłodnicza na ciasta czy nabiał

mała lada chłodniczaWażne jest zatem to, by przechowywać je w niskiej temperaturze, ponieważ to przedłuża trwałość jedzenia. Nawet w sklepach osiedlowych musi znajdować się przynajmniej jedna mała lada chłodnicza. Taka lada pełni dwie funkcje. Pierwsza pozwala na przechowywanie jedzenia, a druga na jego ekspozycję. Ładnie ustawione jedzenie, widoczne ceny, wszystko posegregowane względem typu produktu – to przekłada się na sprzedaż. Produkty położone byle jak, pomieszane wędliny z serami na pewno nie wyglądają dobrze. W sprzedaży dostępne są lady jednopoziomowe i dwupoziomowe. Te drugie najczęściej stosowane są w cukierniach. Wtedy na dwóch poziomach można umieszczać ciasta i ciasteczka. To oszczędność miejsca, ponieważ to produkty małych rozmiarów. Lady chłodnicze różnią się od szaf chłodniczych. Lada jest zamykana, od strony sprzedawcy ma przesuwną szybkę, a od strony klienta ma zaokrąglony kształt. Szafa chłodnicza natomiast jest wysoka, otwarta, ma wiele półek. Stosuje się je do prezentacji jogurtów, serków topionych, plasterkowanych wędlin, czy słodyczy z dodatkami mleka i czekolady. Są pojemniejsze i sprawdzają się głównie w dużych supermarketach.

Lada chłodnicza powinna dobrze prezentować produkty, mieć sporo miejsca na mniejsze i większe jedzenie, jak również zawsze działać bezawaryjnie. Zakup lady nie jest tani, ale jest to inwestycja jednorazowa, która bez wątpienia się zwróci. Warto wybrać ladę od znanego producenta.